Domowe wypieki: ciasto z jabłkami na pszenno-owsianym spodzie z dodatkiem cynamonu

Domowe wypieki: ciasto z jabłkami na pszenno-owsianym spodzie z dodatkiem cynamonu

Niemal w ostatniej chwili udało mi się uwiecznić na zdjęciu ciasto, które spontanicznie upiekłam z córką w ubiegłym tygodniu. Zniknęło równie szybko, jak szybko powstało. Nic dziwnego... domowe wypieki to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i pewność, że nie ma w nich nic, czego nie powinno w nich być :). Masz ochotę na słodkości? Zrób je sama, tym bardziej, że akurat to ciasto z jabłkami jest tak banalne w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim każda z Was.
Przepis pojawił się już na moim Instagramie, gdzie wzbudził spore zainteresowanie, stąd pomysł, by opublikować go również na blogu. Jeśli szukacie inspiracji na pyszny deser, to ciacho będzie jak znalazł. Generalnie pieczenie nie jest moją mocną stroną, jednak tu nic nie ma prawa się nie udać:)

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki owsianej
  • szklanka wody
  • szklanka oliwy lub roztopionej, ostudzonej margaryny
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cynamonu
  • 5-6 jabłek ( ilość wedle uznania )

Jajka ucieram z cukrem, na zmianę dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę, wodę oraz ok 3 łyżek cynamonu. Wszystko miksuję do uzyskania gładkiej masy, którą następnie wylewam do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Oczywiście można użyć papieru do pieczenia, jednak mój sposób jest gwarancją cudownie chrupiących brzegów:)
Jabłka obieram, kroję w półplastry, obtaczam je w cynamonie i odrobinie cukru i układam na wcześniej przygotowanej masie dość gęsto, jeden plasterek przy drugim. Coś na wzór tarty z owocami.
Piekarnik nagrzewam do 200st i piekę ciasto przez godzinę, korzystając z termoobiegu. 

Prawda, że proste? A jak smakuje! Cynamonowo-jabłkowy aromat unoszący się w mieszkaniu podczas pieczenia spowoduje, że Wasze kubki smakowe oszaleją z niecierpliwości. Smacznego!


IVONA

Spodobał Ci się ten tekst? Pozostańmy proszę w kontakcie: zostaw komentarz, daj lajka lub udostępnij swoim znajomym.
Jeśli chcesz być na bieżąco, zaobserwuj blog poprzez Bloglovin, możesz także kliknąć w gadżet Obserwatorzy.
Więcej o mnie dowiesz się na Instagramie.
Dziękuję, że jesteś i do zobaczenia!

    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuje za wszystkie komentarze:)

Aby nasza dyskusja miała sens, na Wasze pytania odpowiadam pod postem.
Jednocześnie informuję, że komentarze oparte tylko i wyłącznie na spamie, będą usuwane.

Pozdrawiam serdecznie:)